Weboldalunkon sütiket használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletek.

Menü

Falmatrica házilag

Faltetoválás készítése otthon, saját kezűleg, könnyedén kivitelezhető. Cikkünkben adunk néhány tippet és ötletet, ahhoz, hogy hogyan készíts faltetoválást házilag. Elmondjuk, hogy mi a házilag készült falmatrica előnye, hátránya a készen kapható faltetoválásokhoz viszonyítva és mire figyelj, ha házilag készítesz falra ragasztható matricát!

Falmatrica vagy faltetoválás?

Két nagyon hasonló, de lényegében eltérő megnevezése a falra ragasztható matricáknak. A faltetoválások egyszínűek, vágással készülnek, öntapadós fóliából. Ha jó a kézügyességed kisebb mintákat otthon is könnyedén készíthetsz!

A falmatrica – bár sokszor általánosságban használjuk - öntapadós fóliára nyomott minta. A falmatrica elkészítése házilag nehezen kivitelezhető. A papír alapú matt öntapadós matricákra lézer vagy tintasugaras nyomtatóval otthon is lehet nyomtatni. A fényes papír alapú matricán a festék lassan szárad, a vinyl alapú matricán pedig szétfolyhat. Az otthoni nyomtatás lényegesen drágább és kevésbé szép megoldás, mint ha készen vásárolod meg a falmatricát.

Hogyan kezdj hozzá faltetoválás készítéséhez otthon?

  1. Szerezd be a fóliát, amiből a mintákat fogod kivágni! Öntapadós matricát nagyobb barkácsboltokban, hobbi dekor boltokban vásárolhatsz (általában 45 cm szélesek). Öntapadós tapéta, öntapadós fólia néven keresd! Ha van rá lehetőséged, akkor visszaszedhető matricát vásárolj! 

    A készen kapható jobb minőségű falmatricák és faltetoválások visszaszedhetőek, mely a felhasznált alapanyag minőségétől függ, ezt a gyártók általában a hordozó hátoldalán is jelölik. A visszaszedhető matrica egyik előnye, hogy megkönnyíti a felhelyezést, a másik, hogy bizonyos ideig nyom nélkül visszaszedhető (ez a tulajdonság nem tart örökké).
     
  2. Tervezd meg a mintát vagy mintákat, melyet a falra szeretnél ragasztani. Ha szükséges készíts sablont. A kiválasztott mintát rajzold meg vagy nyomtasd ki vastagabb papírra vagy kartonra.
    falmatrica házilagEgyszerűbb mintákhoz – körök, pöttyök, csillagok, szívek – akár süti kiszúrókat is használhatsz sablonnak. Nagyobb köröket körzővel is rajzolhatsz. A sablonok alapján rajzold fel a matrica hátoldalára a mintákat. Ügyelj arra, hogy ezek tükörképként fognak megjelenni felragasztáskor!

 

 

3. Vágd ki a mintákat (olló, szike segítségével), majd kezdődhet a ragasztás! A házilag készült faltetoválások egyik hátránya, ami megnehezíti és lelassítja a felhelyezését, hogy a matricákat egyenként kell leválasztanod a hordozóról és külön-külön kell felraknod a falra. 


A matrica gyártás egyik lépése a ritzelés, amikor a kész mintákat vagy a faltetoválásokat a körvonaluk mentén egy speciális szerszám megvágja, anélkül, hogy a hordozó sérülne. A matrica könnyedén lehúzható a hordozóról és ragasztható a kívánt felületre. A készen vásárolt faltetoválásokhoz applikáló fóliát is kapsz, amellyel csoportosan tudod felhelyezni a falra a mintákat.

 

Faltetoválást nem csak matrica felhelyezésével, hanem festéssel is készíthetsz, ennek egyik módja, mikor a falmatrica sablon segítségével felrajzolod a mintákat a falra ceruzával, majd megfested. A másik, hogy projektorral kivetíted a falra a felfesteni kívánt mintát és akár körberajzolással, akár azonnali festéssel felfested azt a falra a tetoválásokat.

Letölthető falmatrica sablonok:

Autó matrica

Keresés